Wat zijn permanente magneten

Wat zijn permanente magneten

Definitie van permanente magneten

Permanente magneten zijn materialen die een magnetisch veld kunnen produceren en behouden zonder dat er een externe energiebron nodig is. Ze kunnen worden gebruikt om andere magnetische materialen aan te trekken en af te stoten. Dit vermogen om een magnetisch veld vast te houden, onderscheidt permanente magneten van andere soorten magneten, zoals elektromagneten die alleen magnetisch zijn wanneer er elektrische stroom wordt toegepast.

De aantrekkingskracht van permanente magneten kan variëren, afhankelijk van het specifieke materiaal en de eigenschappen ervan. Sommige permanente magneten hebben een sterker magnetisch veld dan andere, wat kan leiden tot een grotere aantrekkingskracht op magnetische materialen. Door de jaren heen zijn er verschillende materialen ontdekt en ontwikkeld die kunnen fungeren als permanente magneten, waaronder ferromagnetische materialen zoals ijzer, nikkel en kobalt. Deze materialen hebben van nature een sterke aantrekking tot magnetische velden, wat hen perfect maakt voor gebruik in permanente magneten.

Geschiedenis en ontdekking van permanente magneten

Mensen hebben al eeuwenlang ontdekt dat sommige stenen, zoals magnetiet, een mysterieuze aantrekkingskracht hebben. Het was echter pas in de 12e eeuw dat de Chinezen deze natuurlijke magneten serieus begonnen te bestuderen. Ze ontdekten dat deze magneten altijd naar het zuiden wezen, een eigenschap die hen fascineerde en intrigeerde.

Geschiedenis en ontdekking van permanente magneten

Echter, het was de wetenschapper William Gilbert die in de 16e eeuw de term "magneet" introduceerde en uitgebreide experimenten uitvoerde om de eigenschappen van magneten te begrijpen. Hij ontdekte dat magneten niet alleen richting het zuiden wezen, maar ook andere magneten aantrokken. Deze ontdekking betekende een doorbraak in het begrip van permanente magneten en legde de basis voor verdere ontwikkelingen in dit veld. Beroemde wetenschappers zoals Hans Christian Ørsted en André-Marie Ampère verrichtten later experimenten die de werking van magnetisme verder verduidelijkten en de weg openden voor de moderne studie van permanente magneten.
- Magnetiet werd al eeuwenlang erkend als een steen met mysterieuze aantrekkingskracht
- Chinezen begonnen in de 12e eeuw serieus onderzoek te doen naar natuurlijke magneten
- Ze ontdekten dat deze magneten altijd naar het zuiden wezen, wat hen fascineerde en intrigeerde
- William Gilbert introduceerde in de 16e eeuw de term "magneet" en voerde uitgebreide experimenten uit om de eigenschappen van magneten te begrijpen
- Hij ontdekte dat magneten niet alleen richting het zuiden wezen, maar ook andere magneten aantrokken
- Deze ontdekking betekende een doorbraak in het begrip van permanente magneten en legde de basis voor verdere ontwikkelingen op dit gebied
- Hans Christian Ørsted en André-Marie Ampère verrichtten later experimenten die de werking van magnetisme verder verduidelijkten
- Dit opende de weg voor moderne studie van permanente magneten.

Werking van permanente magneten

Permanente magneten zijn materialen die in staat zijn om een magnetisch veld te genereren zonder dat ze afhankelijk zijn van een externe stroombron. Dit fenomeen wordt mogelijk gemaakt door de interne structuur van de moleculen in deze materialen. Elke molecule in een permanente magneet heeft kleine magnetische gebiedjes, ook wel 'magnetische domeinen' genoemd. In een niet-gemagnetiseerde toestand zijn deze domeinen willekeurig georiënteerd, waardoor het magnetisch veld zich in verschillende richtingen verspreidt.

Wanneer een permanente magneet in een extern magnetisch veld wordt geplaatst, zullen de magnetische domeinen zich beginnen te oriënteren volgens de richting van het externe veld. Dit proces wordt 'magnetisatie' genoemd. Door het plaatsen van het magnetische materiaal in een sterk extern magnetisch veld, kan een groot aantal domeinen in dezelfde richting worden uitgelijnd, wat resulteert in een sterk magnetisch veld dat behouden blijft, zelfs wanneer het externe veld wordt verwijderd. Dit is wat permanente magneten onderscheidt van tijdelijke magneten. Permanente magneten behouden hun magnetisch veld over een lange periode, terwijl tijdelijke magneten hun magnetisch veld verliezen zodra de externe stroombron wordt uitgeschakeld. Onze magneet balletjes zijn niet permanente magneten, met deze balletjes kan je hele mooie ontwerpen maken.

Werking van permanente magneten

Verschillende soorten permanente magneten

Een van de meest voorkomende soorten permanente magneten is de ferromagneet. Ferromagneten, zoals ijzer en nikkel, hebben de unieke eigenschap dat ze spontaan magnetisch worden onder de invloed van een extern magnetisch veld. Ze behouden hun magnetische eigenschappen zelfs na het verwijderen van het magnetische veld. Dit maakt ferromagneten zeer nuttig in verschillende toepassingen, zoals in elektrische motoren, luidsprekers en magneetsluitingen.

Een andere veelgebruikte soort permanente magneet is de neodymiummagneet. Neodymiummagneten, ook wel bekend als supermagneten, zijn gemaakt van een legering van neodymium, ijzer en borium. Ze hebben een zeer hoge magnetische kracht en zijn in staat om veel grotere magnetische velden te genereren dan ferromagneten. Hierdoor worden ze vaak gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de luchtvaart, medische apparatuur en elektronica. De sterke magnetische eigenschappen van neodymiummagneten maken ze ook populair bij hobbyisten en doe-het-zelf-projecten, waar ze worden gebruikt voor het maken van magnetische sluitingen, gereedschappen en kunstwerken.

Toepassingen van permanente magneten in het dagelijks leven

Permanente magneten zijn een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven, omdat ze talloze toepassingen hebben die ons leven gemakkelijker maken. Eén van die toepassingen is het gebruik van permanente magneten in elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan koelkasten en airconditioners. Deze apparaten maken gebruik van permanente magneten om de deur goed gesloten te houden en ervoor te zorgen dat er geen warmte of koude lucht ontsnapt. Dit helpt niet alleen om energie te besparen, maar zorgt er ook voor dat ons voedsel en dranken op de juiste temperatuur blijven.

Een andere toepassing van permanente magneten is te vinden in elektrische voertuigen. De elektromotoren in elektrische auto's maken gebruik van permanente magneten om beweging te genereren. Door het gebruik van permanente magneten in plaats van andere vormen van energieopwekking, kunnen elektrische voertuigen efficiënter werken en sneller accelereren. Dit draagt bij aan groenere vormen van transport en helpt de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Bovendien zijn permanente magneten ook te vinden in hybride auto's, waar ze helpen met het regeneratief remmen en het verbeteren van de algemene efficiëntie van het voertuig.

V: Wat zijn permanente magneten?

Permanente magneten zijn materialen die een magnetisch veld kunnen behouden zonder dat er een externe bron van elektriciteit nodig is. V: Hoe zijn permanente magneten ontdekt?

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Best verkocht

1 van 4